Holiday Drive

Racionális ember Jaguarja, avagy Peugeot-val a Balatonon, ősszel

2018. október 12. - Holidaydrive

 Sokan azt gondolják, hogy ősszel a Balatonon nem lehet csinálni semmit. Tény, hogy a kikapcsolódási lehetőségek köre szűkül ilyenkor, viszont kirándulni is egyszerűbb, a ritkább forgalom miatt.

1_1.JPG

A veszprémi viadukt alatt, az állatkert bejáratánál pózol a francia Jaguar

Ezen felbuzdulva jártam be a Balatont szeptemberben, méghozzá egy 21 éves Peugeot 406-ossal. A veszprémi Peugeot kereskedésben az értékesítő barátomtól kértem el az amúgy csereautóként szolgáló sötétkék 1.8-as oroszlánt, mert tudtam, hogy ezzel az autóval lehet élvezni a vezetést.

dsc_7047.JPG

Francia autó, magyar riviérán – tudományos kísérletek bizonyítják, hogy minden autó megszépül, ha Tihanyban fotózzák

Amikor először látta meg kollégám felesége, odaszólt férjének: „Nézd, egy Jaguar!” mire ő nevetve felvilágosította, hogy az egy Peugeot, de végülis mind a kettőnek macska van az elején.

Ez a hajó legalább annyi idős lehet, mint a 406

Az autóval több mint 1000 kilométert tettem meg az egy hónap alatt, ami ugyan nem sok, viszont ha figyelembe vesszük, hogy a 406-os lassan 10 éve kizárólag városban van használva, és túl van a 250 ezredik kilométerén, nagyon szép teljesítmény ennyit megtenni probléma nélkül. A motor száraz, sehol egy olajfolt, és vastagon ül rajta a por, ami annak a jele, hogy jó ideje nem kellett hozzányúlni. A francia autókkal szemben gyakoriak az előítéletek – talán jogosan – de ez a 406 elpusztíthatatlannak tűnik. Az 1.8-as benzinmotor szépen, és mélyről húz, ahogy az a régi PSA motoroknál szokás. A 90-es tempót a Balatoni utakon zajmentesen, és olyan nyugtató, kényelmes módon lehet vele hosszasan fenntartani, hogy egyszerűen nem is akarunk gyorsabban menni. A futómű pedig ideális a kanyargós, hibás magyar utakra – alig lehet észrevenni vele a kisebb kátyúkat. Azt mondanom sem kell, hogy rozsdának semmi nyoma, hiszen a franciák ebben nagyon jók voltak mindig.

 

Sportosnak nem mondható az autó, de nem is arra tervezték. Habár a Taxi filmekben Samy Naceri fehér 406-osa a 3 ezres motorral más képet mutat, valójában ez egy kényelmes utazó, családi autó. Rengetegen akarnak versenyezni vele, ha egy TDI Audis meglátja, azonnal gyárkémény üzemmódba kapcsol, és megpróbálja lenyomni.

img_0409.JPG

A kötelező naplementés fotó Balatonakarattyán

Megjártuk párommal vele a Balaton szinte minden kisvárosát és falvát, kompoztunk, meglátogattuk a Móri bornapokat, a szigligeti várat, Balatonföldváron vitorláztunk, és természetesen megcsináltuk a kötelező fotókat a balatonakarattyai parton… sorolhatnám még. Utolsó küldetése pedig az alsóörsi Palacsintafesztivál volt.

2.JPG

Szigligeten található az ország egyik, ha nem a legszebb vára

Az autót sokan megnézték, sötétkék színével és kortalan formájával kitűnik a tömegből, nem éppen egy átlagos autó hatását kelti. A kompra várakozván egy úr odajött hozzánk, hogy ha eladó, megvenné – ezen még mindig meg vagyunk döbbenve, bár lehet hogy csak poénkodni próbált, mert látta hogy folyamatosan fotózzuk az autót.

Kitűnik a tömegből, 21 év után még szép a fényezés

Kellemes egy hónapot töltöttünk együtt a 406-ossal, már-már én is elgondolkoztam rajta, hogy megveszem magamnak, hétvégi hobbiautónak, annyira megszerettem. És nemsokára youngtimernek nevezhetném, hiszen 21 éves lett idén. Viszont a kereskedés nem szándékozik eladni, mert ők is szeretik. Nekem hiányozni fog. Nagy élményt nyújtott nekem és kollégámnak, hogy 1 hónapon át kalandozhattunk vele a gyönyörű Balatoni utakon. Azt hiszem, ezzel szokást teremtettem nálunk: ősszel autózni a Balaton körül egy jó hétvégi program!

A bejegyzés trackback címe:

https://holidaydrive.blog.hu/api/trackback/id/tr7114298301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása