Holiday Drive

67 liter eső esett!

2016. július 16. - HenryJonesJr.

Szombatra és vasárnapra is, a viharos szél és a tartós esőzés miatt országszerte figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat. Az időkép portál szerint: van olyan megye, ahol egy-két nap alatt, egyhavi eső esett. 67 liter négyzetméterenként! Jelentős károkat okozott a vihar is a Balatonon. Volt 100-120 kilométeres szél is. Mindenütt kidőlt fák, áll a víz az utakon. Akadozik az áramszolgáltatás. A környékbeliek szerint: a hetvenes években volt utoljára ilyen heves vihar. Sok balatoni utcában csak terepjáróval lehet járni. 

Ilyenkor a garázsokból előkerülnek 15-20 éves Land Roverek és Suzuki "telekjárók". Többet is lehet látni ezekből a kisebb utcákon. Főként ott, ahol sok a gyümölcsös. Ezeket a helyiek használják. A turistaövezetekben azonban már új típusokat is látunk. BMW-ből X5-ből, Suzuki Vitarából, Skoda Yeti-ből van itt a legtöbb. De a vitorláskikötőkben láttunk már Maserati és Jaguar szabadiőautót, és itt teszteljük mi is a Ford EcoSport első magyarországi darabját.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://holidaydrive.blog.hu/api/trackback/id/tr948890504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KissGecihuszár 2016.07.16. 23:00:35

Sajnos úgy tűnik, Hazánk -s azon belül a Dunántúl,azon belül a Balaton- tényleg nagyon durván kapja az éghajlatváltozásból erdő ívet. Mivel igencsak túl vagyok már a 4.0-án,ezért vannak már 25-30 évre visszamenőleg sk. megtapasztalt balatoni viharélményeim, s bár a Balatonnál 1-1 vihar úgy általában zúzósabb volt mindig is, mint az ország egyéb területein, de az bizton mondható, hogy az utóbbi pár évben gyakorlatilag minden jelentősebb frontbetörés olyan armageddont hozott, hogy a vasbeton fal adta a másikat! Épp ezért lenne itt végre az ideje, hogy felkészüljünk -nyilván mindenre nem lehet, de van,amire igen!- pl. a megfelelő esőcsatorna hálózat kiépítésével (pl. Vonyarcon számos hegyi utcában nincs esővíznyelő az utcák szélein, illetve 1-1 meredekebb utca végénél lévő kereszteződésben, így ilyen brutál viharok alkalmával a több 1000 Liter végighömpölygő víz megy, amerre lát, így akár kerteket, pincéket, garázsokat, lakóházakat elöntve. Tudomásul kéne venni, hogy a Balaton környéke domborzatilag olyan, hogy ott nem lehet kérdés a legprofibb csapadékvíz elvezetés, záportározás, mert a víz nem kérdez, az megy, amerre a legkönnyebb elfolyást találja. Aztán; számos áramszünet is elkerülhető lenne, ha legalább a sűrűn lakott belső területeken lévő, ú.n. 0.4kV-os "közcélú" hálózat ma még légvezetékes megoldását végre-valahára földkábelessel váltanák fel, mely azontúl, hogy esztétikailag sokkal kívánatosabb, ezen túlmenően nem okoz akár napokig tartó üzemzavarokat 1-1 méretesebb megreccsenő faág okozta légvezeték szakadás, oszlopdöntés. Ami pedig a lakóházak, nyaralók villámcsapások elleni védelmét (konkrétan villámhárító) illeti; tegye mindenki a szívére a kézét, nagy ívben szarik rá a legtöbb, akár a környezetéből is kiemelkedő többszintes épület tulaja, hogy legalább az épülete legmagasabb pontjára felszereltessen egy megfelelő villámfelfogót és azt szabványos vezetőhuzallal, szondával a földig vezesse. Tisztában vagyok azzal, hogy ez mind-mind pénzkérdés, te gondolkodjunk el azon, hogy mi éri meg jobban; felkészülni, amennyire lehet, vagy ölbe tett kézzel várni a tombolás végét, aztán kétségbeesve picsogni, meg ajvékolni, hogy több milliós a kár?!

KissGecihuszár 2016.07.16. 23:04:16

@KissGecihuszár: Sőt, össz balatoni szinten már közel jár a milliárdhoz!!

zsebkettő 2016.07.17. 06:04:14

ellopták a terepjárómat :(

Lucifer Morningstar 2016.07.17. 08:04:38

@KissGecihuszár:

Ad 1. Ezt nagyrészt olyan döntéshozóknak mondod aki a 90 körüli gengszterváltás idején még a saját szarukban gügyögtek a csattogós lepke mögött.

Ad 2. Nálunk az 1. pontban említett döntéshozók találják ki azt, hogy a lejtős telek alján nem vezethetem ki a vizet az utcára, hanem a telekhatáros, a régi buta népek által ismert vízfolyási szabályok alapján a ház végébe vezetett esőcsatornát fordítsam vissza és ássak ciszternát a kertben. Várom már az első helyi tanácsi átlátót, nagyon kíváncsi leszek, hogy mit szól amikor a ház túlsó oldalán összegyűjtött esővíz padláson belüli átvezetésére vonatkozó ötletére első körben a tápcsatornája végébe dugom fel az esőcsatornát.

Ne hidd, hogy az esőelvezetés megoldás lehet. A mai tanácsok spórolós megoldása, hogy bevágnak az út szélére egy 10 centi mély elvezető vályút ami arra kiváló, hogy normálisan nem tudsz kimenni az udvarból, viszont az eső ugyanúgy az úton hömpölyög mert a vályúba lófütty sem fér.

gigabursch 2016.07.17. 09:18:29

@KissGecihuszár:
A csapadékvizet nem elvezetni kell, hanem megőrizni.

Épp Vonyarcon vagy Györökön, Gyenesen ha felsétálsz az erdőbe. akkor 20-50 méterenként látod a szikkasztógödröket az úton. hogy az erdőből a víz érdemben ne robogjon lefele.Nyilván van az az eset, amikor túlcsordul, de addig is.
A Bakonyerdőnek meg a BFNPI-nek még fontos a víz.
De épp a három településen nyoma sincs semmi olyan koncepciónak, ami megoldaná a víz talajba való elnyeletését, ahelyett, hogy lerohanna és elveszne.

Nem egy ördögien nehéz dolog úgy csinálni az árkokat az út mellett, hogy 5-8 méterenként van benne egy 1-2 méter mély furat, benne nagy kövek (beleesés-gátlás). Ezek a csövek szépen feltelnének sorban vízzel, majd a talajba beszivárogtatnák a vizet, de itt és most csak a sivatagosítás zajlik.
Dettó mint az Alföldön. Vezessük el...

Nem!

Megőrizni kell azt a keveset, ami van és nem elvezetni.

ZON 2016.07.17. 11:29:53

Ez most belvízjelentés, vagy - mérsékelten sikeresen - bújtatott Ford-reklám ?

KissGecihuszár 2016.07.17. 12:16:49

@Lucifer Morningstar: Hát igen, pontosan erről is beszéltem, beszélek, hogy el kéne 2016-ban már végre jutni odáig, hogy a Balaton Régióra úgy en bloc bizony rá kéne áldozni azt a 315 MRD-t, ami állítólag nem lett elvéve, de aki már túl van a 4.0-án és ebben az országban élte le ennek jelentősebb részét, nos az képben van, hogy de, ezt a dellát szépen lenyúlták, s majd ilyen-olyan alkuk mentén újra allokálják, de abban nem lesz köszönet!
@gigabursch: Ha figyelmesen elolvastad az írásom, akkor abban az állt, hogy "(...)legprofibb csapadékvíz elvezetés, záportározás(...)", azaz PROFI módon kiépített utcák (szegéllyel, mert akkor tartható még az aszfalton a hömpölygő víz), tökéletesen pozicionált vízelnyelő nyílásokkal (tehát a leejtős kanyarba mindenképp kerüljön 1-2 db, hiszen a víz arrafelé fog zúdulni) , majd ezt az összegyűlt vizet akár több 100, netán 1000m3-es zárt ZÁPORTÁROZÓKBA vezetni, ahonnét a vizet akár szivattyúkkal, akár vízszállító locsoló autókkal ki lehet szívni, ha beáll egy masszív kánikula és locsolni kell. Természetesen az ingatlan tulajok is gyűjtsék össze a ház tetejéről, a garázs bejáróról, egyéb szilárd burkolatú kertrészeken összegyűlő csapadékvizet egy 5-8-10m3-es,akár betonból épített ciszternába, ahonnét aztán egy jóféle szivattyúval ki lehet azt szívni és lehet locsolni, amikor szükséges. Na, kábé ezt híjják felelős vízgazdálkodásnak...

KissGecihuszár 2016.07.17. 12:21:14

@ZON: Hi-hi-hi, ja sztem is a Ford Hungary szponzorált egy csöppöt, ha már Ford, akkor mondeo, vagy S-Max, mer a többi típus maga vicc kategória... Ha pedig AUTÓ-ról beszélünk, akkor egy jóféle, jó karban tartott W124-es Merci, mely még 25 év után is egybe van, megy, nem zörög, nem szüttyög, nem kattog, "csak" teszi a dolgát: eljuttatja a gondos gazdit A pontból B-be, de azt a legfelsőbb szinten!!

fidesz jobbik mszp dk együtt pm lmp fodor egykutya 2016.07.17. 12:48:06

Pont a Balaton térségében volt több is, mint 60 mm. Mert ott voltak helyek, főleg a keleti medence északi part- menti településein, ahol már a 13., 14.-én betörő hidegfront alkalmával leesett 40-50 mm, és erre pakolt rá rá a ciklon tegnap még 20-25-öt, tehát több helyütt már 70-80 mm fölött jár az összesített csapadékösszeg.

fidesz jobbik mszp dk együtt pm lmp fodor egykutya 2016.07.17. 12:53:39

És persze nem csak a Balatonnál, hanem természetesen az ország más részein is. Pl. a Duna-Tisza közén, a fővárosi agglomerációban, kiemelten a Dunakanyarban: a viharos hidegfront lezúdított 30-40, több helyütt 50-60 millit, és erre jött rá a ciklon újabb 20-30 millimétere.

Úgy hiányzott ez a mostani ciklon az országnak, mint kolerás a lepratelepre.

MR2 Sándor 2016.07.17. 13:54:32

Ez a liter/négyzetméter, mint csapadékmennyiség-mértékegység, az utóbbi időben terjedt el, kifejezetten a nagyon hülyék (indexes újságírók, bloggerek) számára?

A csapadékot milliméterben szokás mérni. Az átváltás nem nehéz, 1 liter/négyzetméter = 1 mm.
Azt jelenti, hogy ha nem szivárogna a földbe a víz, és egyenletesen oszlana el, akkor ilyen vastagon állna a földön eső után.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2016.07.17. 15:26:49

@zsebkettő: miért nem írod le a típust, szint, rendszámot,honnan és mikor. Az a típus lehetsz akin akkor se lehet segíteni ha maga Isten is közben járna..

fda 2016.07.17. 20:07:18

Semmi különös nem történik ilyenkor, csak annyi, hogy - senki nem mondja ki - de rácsodálkozunk, hogy a csapadékvíz elvezetése, esetleges hasznosítása sok helyen mennyire nincs megoldva. Jön egy eső, és árvíz van tőle. Egy cikket írni, majd katasztrófahelyzetet hirdetni olcsóbb, mint egy normális vízelvezetést kitalálni. Én a kertemben szikkasztom el a saját vizemet föld alatti dréncsövekben, egyedül is vagyok vele az utcában. Sokkal egyszerűbb az utcára vezetni, még sokkal egyszerűbb (igaz, illegális) bele a szennyvízhálózatba.
süti beállítások módosítása