Holiday Drive

Örüljünk a rossz időnek

Hova menjünk a Balatonon, ha szakad az eső?

2016. július 17. - HenryJonesJr.

Mit csináljunk esőben a Balaton partján? Menjünk múzeumba! A part körül legalább 15 olyan kiállítás van, amit kár lenne kihagyni, ha már itt nyaralunk. Közülük talán az egyik legérdekesebb az a boglári kiállítás, amelyet a szeméttelepekről gyűjtött téglákból hoztak létre. Érdekes módon több itt a német és holland turista, mint a magyar. Ők néha még itt is vacsoráznak. Állítólag Jani bácsinál a legfinomabb a kacsasült a Balaton déli partján!

Jani bácsi 84 éves. Boglár külterületén, Bugaszegen lakik egy furcsa középkori lovagvár-tanyán. Az épület nem a XV.században épült, de valahogy így képzelhetjük el azoknak a kereszteslovagoknak is a lakhelyét, akik békeidőben kardjukat szögre akasztva, otthon gazdálkodtak. Jani bácsi csak a szőlője földjét szerette volna megtámasztani, hogy ne omoljon a gyümölcsösre a domboldal. A végén egy vár lett belőle. Csere János, vagy ahogy Balatonbogláron hívják, Jani bácsi teljesen egyedül építi a várat. Többnyire a környék szeméttelepein kutatja fel a régi, értékes téglákat. Elmondása szerint: 60 ezret már beépített a várba.  A helynek neve is van: Királyi Téglamúzeum. De ez jóval több annál. Itt nem csak különleges pecsétekkel ellátott téglákat láthatunk, amelyeken jól kivehetők a régi címerek, billogok, karcolatok, amelyek a hajdani kézművesség jeleit hordozzák. Van itt, kérem minden! A helyiségekben a Jani bácsi  faragta  fabútorok a népi hagyományokat őrzik.  A falakon lévő, magyar királyokat ábrázoló képek kereteit ő maga készítette, de a kovácsoltvas csillárokat is. Az udvarban felhúzott egy igazi kurgánt, amely mellett ott áll Koppány haranglába is. Érdekes módon több itt a német és holland turista, mint a magyar. Ők néha még itt is vacsoráznak. Állítólag Jani bácsinál a legfinomabb a kacsült a Balaton déli partján!

teglagyar2.jpg

Ide szerelmespároknak, de kisgyermekes családoknak is érdemes eljönni! A kölykök vidáman szaladgálhatnak a furcsa elvarázsolt kastélyban, itt nem fegyelmezi őket egyetlen életunt teremőr sem! A felnőttek is rácsodálkozhatnak arra, mi mindenre képes az emberi teremtő erő. Meghajlásra késztett minket az ott látottakat létrehozó, építő, kitartó emberi akarat, amely furcsa emlékhely őseink és a kétkezi munka tiszteletére. A szerelmesek sétálhatnak is a többhektáros „emlék”parkban. Ha Jani bácsi nincs otthon, akkor is menjünk be bátran! Az ajtó mindig, mindenki előtt nyitva áll!  A furcsa elvarázsolt kastélyba belépő nincs! De indulás előtt, ha tehetjük, az autó csomagtartójába dobjunk be egy régi téglát. Adjuk majd oda a vár tulajdonosának! Igy mi is részesei lehetünk a „habókos” katedrális építésének!

A terület megközelíthető az M7-es autópálya Balatonboglári csomópontjától, a budapesti felhajtó ágnál elkanyarodva, majd a „HORGÁSZTÓ”jelzőtábla útmutatása szerint haladva az egy kilométernyi, aszfaltos úton. Az utat mi azzal a Forddal EcoSport terepjáróval teszteltük, amit a Balaton száguldó riportere is használ. Ezzel a zötyögős földutak is könnyen járhatók voltak,  de kisebb járművekkel is át tudunk majd evickélni a kátyús útszakaszokon.

Még valami: Önálló szervezésű családi rendezvényeknek, piknikeknek is helyt ad a tulajdonos, a szomszéd halastónál napijegyes horgászat is lehetséges. Tel:06-85/351-290.) Ha most nyáron ugrunk le autóval a Boglárra, feltétlenül menjünk el a környék egyik leginkább gyerekbarát strandjára. A srácok élvezni fogják a „buborékparkot”, ahol még azok is biztonságosan játszhatnak, a szárazföldi vizes játékokkal, akik nem tudnak még úszni!

 fazekas.jpg

Emellett erős csábítás lehet a Várdombi Kalandpark kínálata, a gyönyörű panoráma a Gömbkilátóról, az 1872-ben épült Balaton Csavargőzös Műemlékhajó. Rosszabb időben pedig menjünk fel Légli-majorba, ahol kézműveskedni is lehet. Itt a gyerekek  igazi profiktól leshetik el a mesterség rejtelmeit. Itt aludni is lehet.  Csendes és festői környezetben biztosít ideális helyet a pihenésre mindazoknak, akik szeretik az egyszerű falusi vendéglátást. A majort gyönyörű szőlőhegyek és erdők övezik, alkalmat nyújtva nagy kirándulásoknak, gombagyűjtő, vadleső sétáknak, kerékpártúráknak.  Látnivaló tehát itt is van bőven.

A bejegyzés trackback címe:

https://holidaydrive.blog.hu/api/trackback/id/tr38895638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HenryJonesJr. 2016.07.19. 16:22:34

Kacsült régies formája a kacsasültnek:)...köszi, hogy szóltál...
süti beállítások módosítása